Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2007-05-30 | Ostatnia aktualizacja: 2007-05-30
Szybkie i precyzyjne wykrywanie E. Coli w żywności
Szybkie i precyzyjne wykrywanie E. Coli w żywności
Opracowany biosensor nadaje się również do wykrywania m. in. broni biologicznej takiej jak wąglik. Obecne metody badań preparatów biologicznych zabierają sporo czasu ze względu na konieczność stosunkowo długotrwałej hodowli mikrobów. Obecnie nie istnieją żadne bezpośrednie testy, wykrywające małe ilości protein – taka jest opinia Raja Mutharasana z Filadelfii, jednego z autorów artykułu.
W artykule z Analytical Chemistry przeczytać możemy, że na razie naukowcom udało się wykryć za pomocą nowego biosensora bakterie E. Coli w próbkach mielonej wołowiny na poziomie dotychczas niewykrywalnym.
Budowa biosensora jest w swojej istocie bardzo prosta. Sensor składa się z wibrującego wspornika piezoelektrycznego, na końcu którego, immobilizowane są przeciwciała wychwytujące wykrywany materiał biologiczny (bakterie). Zawarte w próbce bakterie przy przepływie w pobliżu sensora są wychwytywane przez przeciwciała, co zmniejsza częstotliwość drgań wspornika i świadczy o pojawieniu się szukanego drobnoustroju. Zmiana częstotliwości rejestrowana jest elektronicznie.
Więcej na temat nowego biosensora można przeczytać w artykule z Analytical Chemistry (Vol. 79, Issue 7) - "Method for Label-Free Detection of Femtogram Quantities .of Biologics in Flowing Liquid Samples".
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- Science Daily
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Jałowość a sterylność. Jakie są między nimi różnice?
autor zdjęcia: babsi_w W laboratoriach, placówkach medycznych oraz rozmaitych gabinetach (zabiegowych, stomatologicznych, ale także...
-
Zabezpieczenie BHP na pracy montera - co musisz wiedzieć?
www.automatyka.plPrzepisy BHP obowiązują zarówno pracodawcę, jak i i jego pracowników niezależnie od branży, czy zajmowanych stanowisk. Jak wygląda to w...
-
Do czego służy lepkościomierz?
www.wyposazeniemedyczne.pl