Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Veichi
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2008-03-19  |  Ostatnia aktualizacja: 2008-03-19
Czujnik przyspieszonego dojrzewania owoców
Czujnik przyspieszonego dojrzewania owoców
Czujnik przyspieszonego dojrzewania owoców
Naukowcy z Fraunhofer Institute for Physical Measurement skonstruowali czujnik, który pomoże tani i precyzyjnie mierzyć stężenie etylenu w magazynach.

Hurtownicy wykorzystują etylen w procesie przyspieszonego dojrzewania przechowywanych owoców i warzyw, takich jak zielone banany, czy pomidory. Dzięki niemu szybko osiągają one piękny, odpowiedni dla siebie dojrzały kolor. I odwrotnie, hurtownicy celowo obniżają stężenie etylenu w powietrzu, by owoce i warzywa dłużej pozostawały świeże.

Jednakże, gdy zbyt dużo etylenu zostanie wpompowane do magazynu, banany przejrzewają i robią się brązowe. I równocześnie, gdy zbyt dużo gazu zostaje wypompowanego z chłodni, nadmiar zimnego powietrza i tak ucieka niepotrzebnie marnując energię.

„Czujnik ten jest zdecydowanie mniejszy i tańszy niż tradycyjne złożone systemy pomiarowe, których ceny sięgają tysiąca euro. Tymczasem cena nowego czujnika, to ledwie dziesiąta część tej sumy.” – powiedział Jürgen Wöllenstein, lider zespołu naukowców z Instytutu Fraunhofera.

Skonstruował on swój czujnik we współpracy z Uniwersytetem w Barcelonie. Kluczowymi elementami urządzenia są: emiter podczerwieni o różnej długości fal oraz filtr przepuszczający jedynie promieniowanie o długości fali 10,6 mikrometra. Filtr ten jest niezbędny, gdyż etylen pochłania promieniowanie o właśnie takiej długości fal. Im więcej jest w powietrzu etylenu, tym mniej promieni dotrze do zintegrowanego detektora.

Prototypowe urządzenie funkcjonuje już dziś, jednakże miną jeszcze jakieś dwa lata nim trafi ono do sprzedaży.

(lk)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
The Engineer
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :