Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2008-04-18 | Ostatnia aktualizacja: 2008-04-18
Brytyjscy producenci żywności ograniczają zużycie wody
Brytyjscy producenci żywności ograniczają zużycie wody
Inicjatywa oszczędzania wody wśród producentów żywności stworzona została przez Federation House Commitment, organizację walczącą o ograniczenie globalnego zużycia wody, wraz z brytyjskim Food and Drink Federation (FDF) oraz ekspertami od wydajnego zagospodarowania surowców z Brytyjskiej Agencji Ochrony Środowiska - Envirowise.
Sygnatariuszami porozumienia są: apetito; Birds Eye Iglo; Britvic; Cadbury Schweppes; Coca-Cola Enterprises; GlaxoSmithKline; Kellogg Marketing & Sales Co; Kraft Foods UK; Mars Snackfood; Müller Dairy (UK); Nestlé UK; PepsiCo UK; Premier Foods; Tate & Lyle; UIN Foods; Unilever UK; Uniq; United Biscuits; Warburtons; Weetabix; and Young's Seafood. Sumaryczne obroty roczne tych firm wynoszą 15 miliardów funtów.
Federation House Commitment pomoże członkom FDF w ograniczeniu zużycia wody zgodnie z najnowszym planem Five-fold Environmental Ambition. Docelowo w ramach “Food Industry Sustainability Strategy” zużycie wody w produkcji żywności ma być ograniczone do 2020 roku o 20 proc. w porównaniu z rokiem 2007.
Organizacja Envirowise pomoże wymienionym brytyjskim przedsiębiorstwom sektora produkcji żywności i napojów zanalizować obecne zużycie wody oraz określić plan działań, które znacząco mają ograniczyć zarówno zużycie wody jak i koszty jej pozyskiwania w ciągu 6 najbliższych miesięcy. Następnie co roku przedsiębiorstwa przesyłały będą do Envirowise raporty z podjętych działań. Oczywiście Envirowise dostarczy odpowiednich narzędzi analitycznych oraz pomoc w ich wdrażaniu.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- fhc2020.co.uk
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Efektywna pomoc w pomiarach jakości i analizie wody
Nowy spektrometr Endress+Hauser Memosens Wave CAS80E to gwarancja wiarygodnych, przeprowadzanych w czasie rzeczywistym pomiarów jakości wody...
-
Pompy membranowe – dobrze dobrane, zapewnią nam długą i bezobsługową pracę
Obecnie przy wielu procesach produkcyjnych, wykorzystuje się specyficzne ciecze – kwasy, zasady, różnego rodzaju roztwory, zawiesiny czy...