Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2008-08-05 | Ostatnia aktualizacja: 2008-08-05
Mali producenci wina - produkcja bez własnego laboratorium
Mali producenci wina - produkcja bez własnego laboratorium
Nowelizacja zmienia ustawy o podatku akcyzowym oraz wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. Obowiązujące dotychczas przepisy nakładały takie same obowiązki na wielkich importerów (producentów) wina jak i na małe winnice. Te obowiązki to m. in.:
• prowadzenie składu podatkowego
• posiadanie własnego laboratorium
• posiadanie urządzeń produkcyjnych takich samych, jak duże wytwórnie
Wydatki związane z wypełnieniem tych obowiązków w żaden sposób nie mogły się zwrócić w przypadku małych producentów, choćby przez pryzmat posiadania własnego laboratorium, konieczność zatrudnienia laboranta. Teraz w razie konieczności próbki wina lub półproduktów będą mogły być przesyłane do zewnętrznego, wyspecjalizowanego laboratorium.
Mali producenci będą podlegać kontroli takich organów jak: Agencja Rynku Rolnego, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin, Służba Celna, Sanepid. Każdorazowo będą musieli zgłaszać wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zamiar wzbogacania, słodzenia lub odkwaszania moszczu lub półproduktów.
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- gazeta.pl
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Kleić czy skręcać? Wykroje z taśm dwustronnie klejących i błon klejowych
Zainteresowanie montażem produktów za pomocą taśm dwustronnie klejących, samoprzylepnych i błon klejowych nieustannie wzrasta. Trend ten jest...
-
Komory klimatyczne - zasada działania i zastosowanie
www.srodowisko.plKomora klimatyczna jest urządzeniem laboratoryjnym szeroko stosowanym w laboratorium oraz przemyśle. Komora klimatyczna służy do...
-
Do czego służy lepkościomierz?
www.wyposazeniemedyczne.pl