Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2008-08-22  |  Ostatnia aktualizacja: 2008-08-22
Stockholm Water Prize
Stockholm Water Prize
Stockholm Water Prize
Prof. John A. Allan z King’s College London otrzymał w czwartek z rąk następczyni tronu szwedzkiego księżniczki Wiktorii nagrodę Stockholm Water Prize. Nagroda ta została przyznana po raz 18, tym razem za badania nad określeniem ilości wody potrzebnej do wytwarzania konkretnych produktów, tzw. „wirtualnej wody”. Laureat otrzymał 150 tys. dolarów oraz szklaną statuetkę.

Konsumpcja wody nie polega jedynie na jej piciu, braniu kąpieli czy podlewaniu ogródka, jest ona zużywana w wielu procesach produkcyjnych. W globalnym bilansie zużycia wody zaledwie 6 proc. przypada na gospodarstwa domowe. Pozostałe 94 proc. to niestety "woda wirtualna", potrzebna do produkcji praktycznie wszystkich wyrobów, w tym żywności.

Prof. Allan dokonał szczegółowych obliczeń nad zużyciem wody do wytworzenia konkretnych produktów. I tak wyprodukowanie jednej filiżanki kawy kosztuje 140 l wody, hamburgera 2,4 tys. l, pary dżinsów 10 tys. l, natomiast samochód to aż 400 tys. l zużytej wody. Obliczenia te są oparte na założeniu, że bierze się po uwagę wszystkie etapy prowadzące do gotowego produktu, a więc zebranie (wydobycie) surowców, transport, przetworzenie oraz dostarczenie do punktów handlowych i sprzedaż. Więcej danych dot. zużycia „wirtualnej wody” znaleźć można na stronie www.waterfootprint.org. Oczywiście pamiętać przy tym trzeba, że obliczenia dotyczą zużycia czystej wody, pominięty tu jest aspekt obiegu wody w przyrodzie.

Na podstawie tych badań brytyjski profesor stworzył teorię wg której za pomocą międzynarodowego handlu można poprawić bezpieczeństwo dostaw wody. Polega ona w skrócie na produkcji „wodochłonnych” produktów w regionach, gdzie wody jest pod dostatkiem, a następnie ich transport do regionów, gdzie wody brakuje. Niestety polityka międzynarodowa znacząco komplikuje realizację tego pomysłu – politycy bardzo niechętnie chcą mówić, że na ich terenie brakuje wody. Oznaczać to też musiałoby zamknięcie niektórych zakładów przemysłowych i przeniesienie ich do innych krajów, a to jest często bardzo trudne, gdy w docelowym kraju są wyższe koszty pracy.

W ubiegłym roku nagroda Stockholm Water Prize przyznana została prof. Perry L. McCarty z Stanford University w Kalifornii za osiągnięcia w dziedzinie rozwoju procesów biologicznych i chemicznych stosowanych w oczyszczaniu ścieków i uzdatnianiu wody.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
worldwaterweek.org
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także