Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2009-01-05 | Ostatnia aktualizacja: 2009-01-05
Pierwsze w świecie głębinowe czujniki w technologii ‘laboratorium na chipie’
Pierwsze w świecie głębinowe czujniki w technologii ‘laboratorium na chipie’
Hywel Morgan ze Szkoły Elektroniki i Nauk Komputrowych Uniwersytetu Southampton oraz Matt Mowlem z Centrum Oceanograficznego opracowali nową generację miniaturowych czujników do pomiarów w środowiskach morskich i przetestowali je na głębokości 1600 metrów. Swoje badania prowadzą w ramach czteroletniego, wartego 2 miliony funtów projektu finansowanego przez Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) oraz Natural Environment Research Council (NERC).
„Czujniki te zostały wrzucone do wody przymocowane do urządzenia mierzącego temperaturę i zasolenie oceanów w funkcji głębokości. Czujniki mierzyły stężenie azotanów i azotynów, które są istotne z punktu widzenia chemicznej charakterystyki oceanów.” – powiedział Morgan. „Technologia ta pozwala mierzyć również fosforan, żelazo oraz mangan.”
Teraz, kiedy naukowcy przekonali się, że urządzenia mogą pracować w trudnych warunkach, skupią swoje wysiłki, by tak je udoskonalić, aby mogły funkcjonować pod wodą przez całe miesiące.
„Pierwsza generacja systemów czujników jest wielkości dużej butelki po napoju.” – stwierdził Morgan. „Naszym celem jest tak je zminiaturyzować, by mogły pracować zdalnie bez nieporęcznych, drogich i energochłonnych systemów wspierających.”
Projekt realizowany jest dwutorowo. Pierwszy wątek obejmuje skonstruowanie w technologii ‘laboratorium na chipie’ chemicznych i biochemicznych analizatorów wykrywających środki odżywcze oraz zanieczyszczenia będące nawet w bardzo niskich stężeniach. Drugi dotyczy skonstruowania małych chipów identyfikujących indywidualny fitoplankton oceanów.
(lk)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- Science Daily
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Czujnik specjalny do wiarygodnych pomiarów pH sera
Pomiar pH sera przy pomocy tradycyjnych czujników posiadających ceramiczne złącze może być kłopotliwy. Ser ma stałą konsystencję oraz zawiera...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
Komory klimatyczne - zasada działania i zastosowanie
www.srodowisko.pl