Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2009-01-08 | Ostatnia aktualizacja: 2009-01-08
Nanotechnologiczny biosensor chroniący żywność
Nanotechnologiczny biosensor chroniący żywność
Bosoon Park, inżynier z ARS pracujący w Quality and Safety Assessment Research Unit w Atenach wspólnie z kolegami z University of Georgia stworzyli bioczujnik wykorzystujący nanotechnologię. Ta nowa metoda detekcji może mieć, według twórców, bardzo szerokie zastosowanie w systemach ochrony i zabezpieczenia żywności.
Biosensory opracowane przez Parka zawierają cząstki fluoroscencyjnego organicznego barwnika przyczepione do przeciwciał salmonelli. Gdy przeciwciała przylegają do bakterii salmonelli, barwnik rozświetla je niczym reflektor czyniąc je łatwymi do rozpoznania.
Wynalazek otrzymał pierwszą nagrodę w prestiżowym konkursie Innovation Nano Research Award podczas Szóstego Międzynarodowego Sympozjum Nanotech w koreańskim Ilsan.
(lk)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- Agricultural Research Service
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Rejestratory wilgotności i temperatury powietrza (część 2)
W drugiej części artykułu na temat rejestratorów wilgotności i temperatury powietrza renomowanej firmy Rotronic , chcielibyśmy zaprezentować...
-
Do czego służy lepkościomierz?
www.wyposazeniemedyczne.plLepkościomierz, inaczej zwany wiskozymetrem jest to urządzenie laboratoryjne do wyznaczania lepkości substancji. Lepkość substancji jest to...