Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2009-01-08  |  Ostatnia aktualizacja: 2009-01-08
Nanotechnologiczny biosensor chroniący żywność
Nanotechnologiczny biosensor chroniący żywność
Nanotechnologiczny biosensor chroniący żywność
Naukowiec z Agricultural Research Service (ARS) skonstruowali mikroskopijny nanotechnologiczny czujnik biologiczny wykrywający w testach laboratoryjnych bakterie salmonelli. Sensor ten może zostać zaadaptowany również do wykrywania innych zarazków powstających w jedzeniu.

Bosoon Park, inżynier z ARS pracujący w Quality and Safety Assessment Research Unit w Atenach wspólnie z kolegami z University of Georgia stworzyli bioczujnik wykorzystujący nanotechnologię. Ta nowa metoda detekcji może mieć, według twórców, bardzo szerokie zastosowanie w systemach ochrony i zabezpieczenia żywności.

Biosensory opracowane przez Parka zawierają cząstki fluoroscencyjnego organicznego barwnika przyczepione do przeciwciał salmonelli. Gdy przeciwciała przylegają do bakterii salmonelli, barwnik rozświetla je niczym reflektor czyniąc je łatwymi do rozpoznania.

Wynalazek otrzymał pierwszą nagrodę w prestiżowym konkursie Innovation Nano Research Award podczas Szóstego Międzynarodowego Sympozjum Nanotech w koreańskim Ilsan.

(lk)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
Agricultural Research Service
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także