Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2009-02-24 | Ostatnia aktualizacja: 2009-02-24
Wykorzystanie technologii Grundfos BioBooster w nawadnianiu roślin uprawnych
Wykorzystanie technologii Grundfos BioBooster w nawadnianiu roślin uprawnych
Badanie to jest częścią projektu EU SAFIR, prowadzonego w pięciu różnych miejscach m.in. w Bolonii.
Pojedynczy reaktor MBR przerabia częściowy strumień ścieków z lokalnej wsi z dzienną przepustowością na poziomie 10 m3. Wynikiem oczyszczania ścieków jest czysta woda, której poziom bakterii takich jak Escherichia coli, został zredukowany o 99,99%.
Prowadzone badania miały na celu pokazanie różnić i porównanie jakości pomidorów, przy nawadnianiu z różnych źródeł:
• oczyszczona woda przez Grundfos BioBooster MBR
• ścieki oczyszczone przez filtrację piaskiem i dezynfekcję UV
• woda z kranu
Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że pomidory nawodnione poprzez Grundfos BioBooster, mają największą wartość rynkową przypadającą na hektar sprzedanych warzyw. Adriano Battilani i Luca Sandei, naukowcy projektu SAFIR, przypisują ten fakt dużej koncentracji cukru w pomidorach, co jest spowodowane unikalnym procesem filtracji, w wyniku którego substancje odżywcze zatrzymywane są w wodzie.
Wpływ technologii Grundfos BioBooster’s MBR, jest nieoceniony, nie tylko ze względu na wzrost wartości rynkowej upraw, ale także możliwość ponownego wykorzysta wody.
(mm)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- grundfos.com
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Bakteria E. coli w wodzie - występowanie, objawy, zwalczanie
W wodzie przeznaczonej do spożycia istnieje ryzyko występowania mikroorganizmów zagrażających zdrowiu i życiu. Jednym z nich jest bakteria...
-
10 najczęstszych patogenów w wodzie
Choć może się wydawać, że rozległe epidemie chorób związanych z zanieczyszczoną wodą są w Europie już przeszłością, ubiegłoroczna epidemia...